Toskańska zupa jarzynowa
Kuchnia włoska
Składniki
-
pół
szklanki białej fasoli
-
1 por
-
gałązka
selera naciowego
-
1 cebula
-
¼
główki włoskiej kapusty
-
plaster dyni
-
2 ziemniaki
-
2 pomidory
-
kilka
gałązek natki
-
liść laurowy
-
10
listków bazylii
-
4 łyżki
oliwy
-
2
garście drobnego makaronu
-
kawałek
świeżego parmezanu
Przygotowanie
Fasolę zalałem na noc 2 litrami zimnej wody. Marchew, ziemniaki,
dynię i seler pokroiłem w kostkę, por, kapustę i cebulę poszatkowałem.
Ugotowałem fasolę w wodzie, w której się moczyła. Po 30 minutach dodałem
warzywa. Gotowałem razem 10 minut. Sparzyłem pomidory, obrałem,
usunąłem pestki, pokroiłem. Wrzuciłem do garnka, dodałem zioła,
gotowałem kolejne 10 minut. Dodałem ugotowany, ale jędrny makaron,
posypałem startym parmezanem.
very nice soup,almost a meal in itself.
OdpowiedzUsuńThank You ;)
Usuń