Toskańska zupa jarzynowa
Kuchnia włoska 
Składniki
- 
                        
                                                                pół 
szklanki białej fasoli                                                  
  
                    
- 
                        
                                                                1 por                                                    
                    
- 
                        
                                                                gałązka 
selera naciowego                                                    
                    
- 
                        
                                                                1 cebula                                                    
                    
- 
                        
                                                                ¼  
główki włoskiej kapusty                                                 
   
                    
- 
                        
                                                                plaster dyni                                                    
                    
- 
                        
                                                                2 ziemniaki                                                    
                    
- 
                        
                                                                2 pomidory                                                    
                    
- 
                        
                                                                kilka 
gałązek natki                                                    
                    
- 
                        
                                                                liść laurowy                                                    
                    
- 
                        
                                                                10 
listków bazylii                                                    
                    
- 
                        
                                                                4 łyżki 
oliwy                                                    
                    
- 
                        
                                                                2 
garście drobnego makaronu                                               
     
                    
- 
                        
                                                                kawałek 
świeżego parmezanu                                                    
 
 
Przygotowanie
 
 Fasolę zalałem na noc 2 litrami zimnej wody. Marchew, ziemniaki, 
dynię i seler pokroiłem w kostkę, por, kapustę i cebulę poszatkowałem. 
Ugotowałem fasolę w wodzie, w której się moczyła. Po 30 minutach dodałem
 warzywa. Gotowałem razem 10 minut.  Sparzyłem pomidory, obrałem, 
usunąłem pestki, pokroiłem. Wrzuciłem do garnka, dodałem zioła, 
gotowałem kolejne 10 minut. Dodałem ugotowany, ale jędrny makaron, 
posypałem startym parmezanem.
 
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
very nice soup,almost a meal in itself.
OdpowiedzUsuńThank You ;)
Usuń