poniedziałek, 28 listopada 2016

Pumpkin Stew

Danie z kuchni argentyńskiej 







Składniki

  • 1 kg wołowiny gulaszowej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 duże pomidory
  • 1 zielona papryka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ziemniaki
  • 3 słodkie ziemniaki
  • garść suszonych moreli
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • masło
  • 1 średnia dynia(ok 1 kg miąższu)
  • 1/4 szklanki sherry
  • pół puszki kukurydzy

     

     

    Przygotowanie

      Mięso obsmażyłem na oleju razem z posiekaną cebulą i posiekanym czosnkiem.
    Dodałem pokrojone w kostkę pomidory, drobno pokrojoną zieloną paprykę, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, cukier, morele, oba rodzaje ziemniaków ( pokrojone w kostkę ) i bulion.
    Przykryłem i dusiłem godzinę. W tym czasie obrałem i oczyściłem dynię, miąższ pokroiłem na kawałki, podsmażyłem na maśle, oprószyłem sola i pieprzem. Dodałem do mięsa razem z sherry i kukurydzę. Wstawiłem do piekarnika, zapiekałem przez godzinę w temperaturze 160 stopni C.

2 komentarze: