Składniki
700-800 g bakłażana2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
650 ml bulionu drobiowego
1 łyżka mięty
150 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
Przygotowanie
Na blaszce układamy bakłażany, zapiekamy 1,5 godziny w
temperaturze 190°C.
Następnie studzimy i obieramy ze skóry.
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę,
szklimy, wrzucamy posiekany czosnek. Smażymy jeszcze ok. 1 min. Następnie
dodajemy bakłażany, rozdrabniamy i smażymy 3 min.
Całość zalewamy bulionem, dodajemy posiekaną miętę,
doprowadzamy do wrzenia. Płomień zmniejszamy, gotujemy 20 min pod przykryciem.
Zupę lekko chłodzimy, miksujemy na gładko, mieszamy ze
śmietaną i delikatnie podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Uwielbiam zupy krem ;)
OdpowiedzUsuńPrawda, że są boskie? ;) <3
Usuń