wtorek, 29 listopada 2016

Krem z bakłażana i mięty

Delikatny krem z bakłażana z orzeźwiającą miętą.








Składniki

700-800 g bakłażana
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
650 ml bulionu drobiowego
1 łyżka mięty
150 ml śmietany kremówki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Na blaszce układamy bakłażany, zapiekamy 1,5 godziny w temperaturze 190°C. Następnie studzimy i obieramy ze skóry.

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy posiekany czosnek. Smażymy jeszcze ok. 1 min. Następnie dodajemy bakłażany, rozdrabniamy i smażymy 3 min.

Całość zalewamy bulionem, dodajemy posiekaną miętę, doprowadzamy do wrzenia. Płomień zmniejszamy, gotujemy 20 min pod przykryciem.

Zupę lekko chłodzimy, miksujemy na gładko, mieszamy ze śmietaną i delikatnie podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

2 komentarze: