czwartek, 24 listopada 2016

Karp zapiekany z czerwoną porzeczką

Zbliża się czas karpia, może w takiej odsłonie posmakuje ? 







Składniki

  • 4 filety z karpia
  • sól
  • pieprz
  • 250 g cebuli
  • 2 małe marchewki
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • puszka czerwonej porzeczki w syropie
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina
  • listki tymianku
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 goździk

     

     

    Przygotowanie

      Filety z karpia przyprawiłem solą i pieprzem. Cebulę posiekałem, marchewki pokroiłem na plasterki.
    Na patelni roztopiłem masło, dodałem cebulę, marchewki, podsmażyłem. Posypałem mąką, wlałem wino, wymieszałem. Dodałem listki tymianku, listek laurowy, cukier, goździk i porzeczki, oprószyłem solą i pieprzem. Dusiłem ok.10 minut, często mieszając. Połowę sosu wlałem do naczynia do zapiekania, ułożyłem karpia pokrojonego na mniejsze kawałki, zalałem resztą sosu, odstawiłem na pół godziny przykryte folią.
    Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 30 minut.

2 komentarze: