Składniki
800 g cukinii2 łyżki masła
2 cebule
500 ml bulionu drobiowego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
świeża mięta
750 ml mleka
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy posiekaną cebulę,
podsmażamy około 5 min. Zalewamy bulionem, dusimy pod przykryciem 15 min.
Następnie zestawiamy, lekko studzimy i miksujemy.
Do ostudzonego bulionu wrzucamy startą na dużych oczkach
cukinię, gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę posiekanej mięty i gotujemy około 10
min. Następnie wlewamy mleko, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą oraz
pieprzem. Zupę podgrzewamy (nie zagotowujemy).
Zupę podajemy z posiekaną miętą.
Zapowiada się pysznie.. Uwielbiam cukinię i dużo rzeczy z niej robię, ale do zupki jeszcze nie dotarłam. Wszystko przede mną ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)