sobota, 26 listopada 2016

Zupa z cukinii

Prosta zupa o niesamowitym, delikatnym smaku.







Składniki

800 g cukinii
2 łyżki masła
2 cebule
500 ml bulionu drobiowego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
świeża mięta
750 ml mleka
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy około 5 min. Zalewamy bulionem, dusimy pod przykryciem 15 min. Następnie zestawiamy, lekko studzimy i miksujemy.
Do ostudzonego bulionu wrzucamy startą na dużych oczkach cukinię, gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę posiekanej mięty i gotujemy około 10 min. Następnie wlewamy mleko, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zupę podgrzewamy (nie zagotowujemy).
Zupę podajemy z posiekaną miętą.


1 komentarz:

  1. Zapowiada się pysznie.. Uwielbiam cukinię i dużo rzeczy z niej robię, ale do zupki jeszcze nie dotarłam. Wszystko przede mną ;)
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń