Karp zapiekany z czerwoną porzeczką
Zbliża się czas karpia, może w takiej odsłonie posmakuje ?
Składniki
-
4 filety
z karpia
-
sól
-
pieprz
-
250 g cebuli
-
2 małe
marchewki
-
50 g masła
-
1 łyżka mąki
-
puszka
czerwonej porzeczki w syropie
-
500 ml
czerwonego wytrawnego wina
-
listki
tymianku
-
1 listek
laurowy
-
1
łyżeczka cukru
-
1 goździk
Przygotowanie
Filety z karpia przyprawiłem solą i pieprzem. Cebulę posiekałem, marchewki pokroiłem na plasterki.
Na patelni roztopiłem masło, dodałem cebulę, marchewki, podsmażyłem.
Posypałem mąką, wlałem wino, wymieszałem. Dodałem listki tymianku,
listek laurowy, cukier, goździk i porzeczki, oprószyłem solą i pieprzem.
Dusiłem ok.10 minut, często mieszając. Połowę sosu wlałem do naczynia
do zapiekania, ułożyłem karpia pokrojonego na mniejsze kawałki, zalałem
resztą sosu, odstawiłem na pół godziny przykryte folią.
Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 30 minut.
Macie rację, zbliża się czas karpia.Podoba mi się Wasz pomysł :)
OdpowiedzUsuńA jakie kolejki po niego są...
Usuń