Karp zapiekany z czerwoną porzeczką
Zbliża się czas  karpia, może w takiej odsłonie posmakuje ? 
Składniki
- 
                        
                                                                4 filety
 z karpia                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                sól                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                pieprz                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                250 g cebuli                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                2 małe 
marchewki                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                50 g masła                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                1 łyżka mąki                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                puszka 
czerwonej porzeczki w syropie                                           
         
                    
 
- 
                        
                                                                500 ml 
czerwonego wytrawnego wina                                              
      
                    
 
- 
                        
                                                                listki 
tymianku                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                1 listek
 laurowy                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                1 
łyżeczka cukru                                                    
                    
 
- 
                        
                                                                1 goździk
 
 
Przygotowanie
 
        
  
    Filety z karpia przyprawiłem solą i pieprzem.  Cebulę posiekałem, marchewki pokroiłem na plasterki.
Na patelni roztopiłem masło, dodałem cebulę, marchewki, podsmażyłem. 
Posypałem mąką, wlałem wino, wymieszałem. Dodałem listki tymianku, 
listek laurowy, cukier, goździk i porzeczki, oprószyłem solą i pieprzem.
 Dusiłem ok.10 minut, często mieszając. Połowę sosu wlałem do naczynia 
do zapiekania, ułożyłem karpia pokrojonego na mniejsze kawałki, zalałem 
resztą sosu, odstawiłem na pół godziny przykryte folią. 
Wstawiłem do  piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na  30 minut.
                     
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Macie rację, zbliża się czas karpia.Podoba mi się Wasz pomysł :)
OdpowiedzUsuńA jakie kolejki po niego są...
Usuń