środa, 23 listopada 2016

Chili sin carne

Świetne i pożywne danie nie tylko dla wegan. W zasadzie, to już któryś raz z kolei robimy i bardzo nam smakuje. Jako dodatku można użyć ryżu jaśminowego lub thaibonnet. My użyliśmy tego drugiego rodzaju.







Składniki

2 puszki czerwonej kukurydzy
3 papryki (kolorowe)
2 czerwone cebule
2 łodygi selera naciowego
200 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru palmowego
4 łyżki oleju
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Grillujemy po kilka minut z obu stron, kroimy w kostkę. Razem z posiekaną cebulą i pokrojonym w kostkę selerem dusimy, na rozgrzanym oleju, przez 10 min.
Następnie dodajemy osączoną z zalewy fasolę, passatę, sos sojowy, ocet, cukier, cynamon, słodką, ostrą i wędzoną paprykę, kumin, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie mieszamy, i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 60 min, od czasu, do czasu mieszając.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Całość podajemy z ryżem i obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

4 komentarze: