Składniki
2 puszki czerwonej kukurydzy3 papryki (kolorowe)
2 czerwone cebule
2 łodygi selera naciowego
200 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru palmowego
4 łyżki oleju
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne.
Grillujemy po kilka minut z obu stron, kroimy w kostkę. Razem z posiekaną
cebulą i pokrojonym w kostkę selerem dusimy, na rozgrzanym oleju, przez 10 min.
Następnie dodajemy osączoną z zalewy fasolę, passatę, sos
sojowy, ocet, cukier, cynamon, słodką, ostrą i wędzoną paprykę, kumin, szczyptę
soli i pieprzu, dokładnie mieszamy, i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu,
przez 60 min, od czasu, do czasu mieszając.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.
Całość podajemy z ryżem i obficie posypujemy posiekaną natką
pietruszki.
Musi być bardzo dobre! :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Gorąco polecamy ;)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie smaków <3
OdpowiedzUsuń