czwartek, 17 listopada 2016

Burger z kaczki

Czasami niezdrowe dania zwyciężają. Burger ? Oj tak, ale może jakiś inny? Widzimy piersi kaczki , hmm , przecież kaczka też może się sprawdzić. I udało się wyszło smacznie i troszkę inaczej. 







Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 4 bułki z sezamem
  • tymianek 
  • majeranek
  • pieprz
  • sałata
  • korniszony
  • oliwa z oliwek
  • czerwona cebula
  • skórka przypieczona z kaczki
  • sól

     

     

    Przygotowanie

      Z piersi odkroiłem skórę, mięso przemieliłem ( średnie oczka ), dodałem jajka, bułkę tartą, kilka łyżek oliwy, przyprawy, wyrobiłem.
    Uformowałem burgery, zapiekłem w piekarniku w 180 stopniach, aż wierzchnia warstwa się przyrumieniła. Można zgrillować. Skórkę przypiekłem na patelni, pokroiłem w paski.
    Pokroiłem korniszony w paski, cebulę w krążki. Bułki przekroiłem, wstawiłem do piekarnika na kilka minut, aby się podgrzały. Po wyjęciu posmarowałem sosem, dodałem sałatę, burgery z kaczki i pozostałe dodatki. Polałem sosem.

    Sos : wg uznania, co kto lubi: czosnkowy, tysiąca wysp np.
 Tutaj każdy znajdzie coś dla siebie : Folwark & Frisco

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz