Składniki
1 cebula1 łyżka masła
250 g boczniaków
200 ml słodkiej śmietany 18%
1 łyżeczka suszonego lubczyku
450-500 g cukinii
3 jajka
50 ml mleka
100 g mąki
200 g startej mozzarelli
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę siekamy, szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone w paski
boczniaki, dusimy pod przykryciem przez kilka minut, dodajemy śmietanę i
lubczyk. Chwilę razem dusimy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie
wbijamy jajka, dodajemy mleko, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Składniki
dokładnie łączymy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę
warzywno-jajeczną, tworząc koło. Zapiekamy 15 min w temperaturze 180°C. Następnie blaszkę
wyciągamy, ciasto z góry przykrywamy papierem do pieczenia, przykładamy drugą
blaszką i obracamy. Usuwamy spodnią blaszkę, teraz znajdującą się na górze.
Usuwamy papier do pieczenia, ciasto posypujemy startą mozzarellą. Na wierzchu
wylewamy sos z boczniaków. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 min (180°C). Pizzę wyciągamy,
posypujemy pozostałą startą mozzarellą. Zapiekamy 3-4 min w tej samej temperaturze. Przed podaniem
posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Pyszności , nie trzeba mnie namawiać :)
OdpowiedzUsuń