piątek, 28 października 2016

Zupa z boczniakami

Aksamitny smak zupy z aromatycznymi, przepysznymi boczniakami.







Składniki

3 średniej wielkości ziemniaki
1 duża marchew
1 łyżka masła
1,2 l bulionu warzywnego
2 serki topione śmietankowe (po 100 g)
250 g boczniaków
1 duża cebula
1 łyżeczka lubczyku
pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, marchew w półtalarki. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, gotujemy 10 min. Następnie wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki serki i rozpuszczamy.
Boczniaki oczyszczamy, kroimy w paski i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy, wsypujemy lubczyk, gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz