wtorek, 25 października 2016

Pomidory zapiekane z tuńczykiem

Można przygotować jako danie piknikowe, wtedy pomidorów nie opiekamy. Wystarczy oczyścić połówki pomidorów z nasion, osaczyć, naciąć, ułożyć na papierowych ręcznikach i odstawić na godzinę. A użycie majonezu przygotowanego od podstaw wzbogaci smak.







Składniki

  • 4 pomidory owalne , np. śliwkowe
  • 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • 115 g tuńczyka z puszki
  • 2 łyżki kaparów
  • sól
  • pieprz
  • 2 suszone pomidory pokrojone w paski
  • świeża bazylia

     

     

    Przygotowanie

      Pomidory przekroiłem na pół, wydrążyłem miąższ, natarłem wnętrze pastą pomidorową.
    W ten sposób przygotowane pomidory ułożyłem przeciętą stroną do dołu na blasze do pieczenia, zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 12 minut. Następnie wyjąłem je i pozostawiłem do wystygnięcia.

















Sos majonezowy : majonez połączyłem z cienko startą skórką cytrynową, osączonym tuńczykiem i kaparami. Doprawiłem solą i pieprzem.

Gotową masą wypełniłem połówki pomidorów, ozdobiłem pokrojonymi suszonymi pomidorami i bazylią. Podgrzałem krótko w piekarniku.


2 komentarze: