niedziela, 11 września 2016

Zapiekanka z chleba, jajek i sera

Czerstwy chleb, a więc może taka zapiekanka? 






Składniki

  • 8 kromek czerstwego pieczywa tostowego
  • 150 g cheddara
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 4 jajka
  • 500 ml śmietany 12 %
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól

     

     

    Przygotowanie

      Kromki chleba zrumieniłem w piekarniku. Starłem cheddar, pokruszyłem ser pleśniowy.
    Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem sery, przyprawy, wymieszałem.

    W płaskiej formie do zapiekania ułożyłem chleb, zalałem masą jajeczną, a na wierzchu ułożyłem wiórki masła. Zapiekałem 20 minut w 180 stopni C.

4 komentarze: