Składniki
1 kg ziemniaków5 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cebule
100 g słoniny
200 g wędzonego boczku
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do
miękkości, odlewamy 1 szklankę wody (zachowujemy).
Do ziemniaków wsypujemy mąkę, gotujemy jeszcze kilka minut,
ubijamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za sucha (zależne to jest od rodzaju
ziemniaków), wtedy dolewamy wodę z gotowania (odrobinę)
Posiekaną cebulę podsmażamy razem z pokrojonym w kostkę
boczkiem i słoniną.
Prażuchę nakładamy łyżką na talerze, tworząc kluski
(najlepiej robić to dwiema łyżkami) i polewamy omastą.
nigdy czegoś takiego nie jadłam, myślę, że świetnie zaspokaja nawet wielki głód i rozgrzewa w chłodne dni
OdpowiedzUsuńGorąco polecamy ;) proste i pyszne <3
UsuńMuszę wrócić do tego smaku dzieciństwa ,kocurkowo bez tej potrawy nie może się obejść!Dziękuję ,že ją mi przypomniałeś :)
OdpowiedzUsuńNie ma za co, my też lubimy "smakowe wspomnienia" z dzieciństwa <3
Usuń