poniedziałek, 12 września 2016

Chleb jogurtowy

Domowy, warto wypróbować. Przepis na 1 bochenek. 








Składniki

  • 300 ml naturalnego jogurtu
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka ciemnego miodu
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 1/2 szklanki mąki chlebowej pszennej typ 750
  • pół szklanki mąki chlebowej razowej pszennej
  • pół łyżeczki suszonego tymianku

     

     

    Przygotowanie

      Jogurt podgrzałem, aby był letni. Wymieszałem go dokładnie z drożdżami, miodem i solą, wlałem do mąki, wymieszałem, zagniotłem przez 10 minut. Przykryłem, odstawiłem na godzinę. Po tym czasie ponownie zagniotłem, dosypując tymianek.

    Na blasze położyłem papier di pieczenia, oprószyłem mąką, położyłem ciasto uformowane na bochenek. Oprószyłem mąką, pozostawiłem pod przykryciem na kolejna godzinę. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C, spryskałem obficie wodą, do zaparowanego piekarnika wstawiłem blachę z ciastem. Przed wstawieniem zrobiłem nacięcia nożem. Piekłem ok. 45 minut, pod koniec ponownie zaparowałem piekarnik.

4 komentarze:

  1. Przyznam, że nazwa mnie bardzo intryguje. Wygląd również wspaniały, aż chciałoby się sięgnąć po kromeczkę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy ;) też nie sądziliśmy, że tak ładnie wyjdzie

      Usuń
  2. Bardzo lubię domowy chleb. Na moim blogu jest kilka przepisów na proste pieczywo pełnoziarniste :)

    OdpowiedzUsuń