Chleb jogurtowy
Domowy, warto wypróbować.
Przepis na 1 bochenek.
Składniki
-
300 ml
naturalnego jogurtu
-
3 dag
świeżych drożdży
-
1 łyżka
ciemnego miodu
- 1 łyżeczka soli
-
2 1/2
szklanki mąki chlebowej pszennej typ 750
-
pół
szklanki mąki chlebowej razowej pszennej
-
pół
łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie
Jogurt podgrzałem, aby był letni. Wymieszałem go dokładnie z
drożdżami, miodem i solą, wlałem do mąki, wymieszałem, zagniotłem przez
10 minut. Przykryłem, odstawiłem na godzinę. Po tym czasie ponownie
zagniotłem, dosypując tymianek.
Na blasze położyłem papier di pieczenia, oprószyłem mąką, położyłem
ciasto uformowane na bochenek. Oprószyłem mąką, pozostawiłem pod
przykryciem na kolejna godzinę. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200
stopni C, spryskałem obficie wodą, do zaparowanego piekarnika wstawiłem
blachę z ciastem. Przed wstawieniem zrobiłem nacięcia nożem. Piekłem
ok. 45 minut, pod koniec ponownie zaparowałem piekarnik.
Przyznam, że nazwa mnie bardzo intryguje. Wygląd również wspaniały, aż chciałoby się sięgnąć po kromeczkę. :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;) też nie sądziliśmy, że tak ładnie wyjdzie
UsuńBardzo lubię domowy chleb. Na moim blogu jest kilka przepisów na proste pieczywo pełnoziarniste :)
OdpowiedzUsuńChętnie sięgniemy po inspiracje ;)
Usuń