środa, 14 września 2016

Krupnik jaglany z grzybami

Zupa przygotowana w ten sposób jest niezwykle aromatyczna i bardzo pożywna.









Składniki

2/3 szklanki kaszy jaglanej
200 g boczniaków
1 łyżka masła
1 marchew
1 pietruszka
1 mały seler
1 por (biała część)
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
2 udka z kurczaka
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

Udka myjemy, oprószamy z solą, pieprzem i zapiekamy 40 min w 180°C. Studzimy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy do miękkości.

Boczniaki czyścimy, kroimy w paski i podsmażamy na maśle.

Marchew, pietruszkę i seler, kroimy w kostkę, por w piórka, dodajemy liść, ziele angielskie, gotujemy do miękkości.

Do warzyw dodajemy rozdrobnione mięso, boczniaki i kaszę. Gotujemy jeszcze kilka minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz