Galaretka z kurczaka z przepiórczymi jajkami
Nie czas na Wielkanoc, ale też smakuje wybornie.
Składniki
-
2 całe
nogi kurczaka ze skórą
-
marchewka
-
1
ziarenko ziela angielskiego
-
10 jajek
przepiórczych
-
mała
puszka kukurydzy
-
mała
puszka groszku
-
4 łyżki
żelatyny
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Nóżki, obraną marchewkę, ziarenko ziela zalałem litrem wody,
gotowałem powoli ok. 1 godzinę, dokładnie szumując. Wyjąłem nogi,
zdjąłem skórę, mięso oddzieliłem od kości, rozdrobniłem na kawałki.
Marchewkę opłukałem, pokroiłem w plasterki. Wywar przecedziłem przez
sitko wyłożone gazą. Do naczyń rozłożyłem połówki jajek, mięso,
groszek, kukurydzę, plasterki marchewki. Wywar zagotowałem, doprawiłem
do smaku, rozpuściłem w nim żelatynę, ciepłym wywarem zalałem
przygotowane naczynia. Po przestudzeniu wstawiłem do lodówki na co
najmniej 2 godziny.
Piękna galaretka. Ja za Wami nie nadążam :) sorki :)
OdpowiedzUsuń:) Dziękujemy ;)
Usuń