sobota, 10 września 2016

Żeberka w marynacie miodowej z curry

Żeberka w tej marynacie są niezwykle wyborne. Nie tylko nadają się do pieczenia, można je "zabrać" ze sobą na grill. 







 

Składniki

1 kg żeberek
Marynata:
50 ml oleju
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki miodu
1 łyżka mielonej czerwonej papryki
1 łyżeczka chilli
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżki przyprawy curry
1 łyżeczka mielonego pieprzu

 

 

Przygotowanie

Przygotowujemy marynatę, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.

Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do miski, zalewamy marynatą, przekładamy do lodówki na 3 godziny. Mięso, co jakiś czas obracamy.

Do rękawa pieczeniowego przekładamy mięso wraz z marynatą, zamykamy i pieczemy 60-70 min w temperaturze 180°C. 15 min przed końcem pieczenia rozcinamy worek aby mięso się spiekło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz