poniedziałek, 26 września 2016

Wołowina w sosie ostrygowym

Phad nuea num mun hoy to mięsne, wołowe i aromatyczne danie. Każda restauracja tajska dodaje do niego swój bukiet warzyw, jednak podstawą dania jest wołowina i sos ostrygowy. Ważne by sos był gęsty, ciemny, aromat dymny i słodko-słony smak. Przepis Darii Ładochy.







Składniki

300 g wołowiny (rostbef)
1 łyżka mąki
2 łyżki sosu sojowego
200 g pieczarek
5 grzybów shiitake (mogą być też świeże)
1/2 papryki czerwonej
1/2 pęczka szczypiorku
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
4 łyżki sosu ostrygowego
4 łyżki oleju
szczypta cukru trzcinowego
pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Grzyby shiitake zalewamy gorącą wodą, kiedy woda ostygnie, grzyby będą gotowe.
Wołowinę kroimy w cienkie plasterki i marynujemy 15 min w sosie sojowym wymieszanym z mąką.
W woku rozgrzewamy olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w paski czerwoną paprykę.
Smażymy na średnim ogniu.
Następnie wrzucamy oczyszczone, pokrojone na 4 pieczarki, pokrojone na plasterki grzyby shiitake i smażymy szybko na dużym ogniu.
Następnie wrzucamy wołowinę, chwilę smażymy na bardzo dużym ogniu, cały czas mieszając.
Po chwili dodajemy sos ostrygowy, cukier oraz pieprz i ponownie mieszamy, do całkowitego połączenia sosu ze składnikami.
Na sam koniec dodajemy posiekany szczypiorek i drobno posiekaną papryczkę chilli.
Podajemy z ryżem jaśminowym.

4 komentarze: