Składniki
300 g wołowiny (rostbef)1 łyżka mąki
2 łyżki sosu sojowego
200 g pieczarek
5 grzybów shiitake (mogą być też świeże)
1/2 papryki czerwonej
1/2 pęczka szczypiorku
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
4 łyżki sosu ostrygowego
4 łyżki oleju
szczypta cukru trzcinowego
pieprz
Przygotowanie
Grzyby shiitake zalewamy gorącą wodą, kiedy woda ostygnie,
grzyby będą gotowe.
Wołowinę kroimy w cienkie plasterki i marynujemy 15 min w
sosie sojowym wymieszanym z mąką.
W woku rozgrzewamy olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną
w paski czerwoną paprykę.
Smażymy na średnim ogniu.
Następnie wrzucamy oczyszczone, pokrojone na 4 pieczarki,
pokrojone na plasterki grzyby shiitake i smażymy szybko na dużym ogniu.
Następnie wrzucamy wołowinę, chwilę smażymy na bardzo dużym
ogniu, cały czas mieszając.
Po chwili dodajemy sos ostrygowy, cukier oraz pieprz i
ponownie mieszamy, do całkowitego połączenia sosu ze składnikami.
Na sam koniec dodajemy posiekany szczypiorek i drobno
posiekaną papryczkę chilli.
Podajemy z ryżem jaśminowym.
Bardzo smacznie wygląda :) sos pyszny.
OdpowiedzUsuńMałgosiu, polecamy :*
UsuńPysznie, pożywne i wyraziste połączenie. Idealne! <3
OdpowiedzUsuń:* Dziękujemy ;)
Usuń