Berlińska zupa ziemniaczana
Prosta, klasyczna zupa z kuchni niemieckiej. Bardzo polecamy.
Składniki
-
500 g
ziemniaków
-
pęczek
włoszczyzny
-
2 cebule
-
100 g
wędzonego boczku
-
1 łyżka
oleju
-
800 ml
bulionu warzywnego
-
5
gałązek majeranku
-
100 ml
kremówki
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obrałem, pokroiłem na kawałki. Oczyściłem i pokroiłem
włoszczyznę. Cebule posiekałem. Boczek pokroiłem na kawałeczki.
Rozgrzałem w garnku olej, zeszkliłem cebulę i 2/3 boczku. Dodałem
ziemniaki i włoszczyznę, przesmażyłem przez chwilę. Wlałem bulion,
dodałem 2 gałązki majeranku. Zagotowałem, zmniejszyłem ogień, gotowałem
bez przykrywki około 15 minut. Resztę boczku wysmażyłem na chrupko na
suchej patelni. Wyjąłem z zupy gałązki majeranku, całość zmiksowałem,
dodałem śmietanę. Zagotowałem jeszcze raz, doprawiłem, posypałem
listkami majeranku i skwarkami z boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz