Sałata po cesarsku
Szybkie, smaczne i pożywne <3 Idealna sałatka dla smakoszy zieleniny <3
Składniki
-
2 małe
ząbki czosnku
-
4 filety
z sardeli
-
4 łyżki
oliwy z oliwek
-
2 łyżki
bulionu warzywnego
-
2 łyżki
octu balsamico
-
2 łyżki
soku cytrynowego
-
łyżeczka
łagodnej musztardy
-
pieprz
-
1 łyżka
świeżo posiekanej pietruszki
-
9 łyżek
świeżo startego parmezanu
-
bagietka
-
sól morska
-
2 zwarte
główki sałaty rzymskiej
Przygotowanie
Jeden ząbek czosnku drobno pokroiłem. Filety z sardeli pokroiłem w
kostkę, zmiksowałem z czosnkiem oraz oliwą, bulionem, octem, sokiem
cytrynowym, musztardą, pieprzem i pietruszką.. Domieszałem 6 łyżek
parmezanu.
Drugi ząbek czosnku obrałem. Kromki bułki opiekłem z obu stron na
patelni wypędzlowanej olejem, mocno natarłem czosnkiem. Grzanki
posoliłem, popieprzyłem i pokroiłem na kawałki.
Sałatę umyłem, odwirowałem z wody, wymieszałem z sosem. Obłożyłem kawałkami grzanek, posypałem pozostałym parmezanem.
PS: Sos do sałaty można przygotować wcześniej, w lodówce zachowa on świeżość przez dwa dni.
O matko! <3.
OdpowiedzUsuń