czwartek, 1 września 2016

Curry z dorsza i pomidorów

Dla odmiany ryba w curry. 









 

Składniki

  • Marynata : 
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • sól do smaku
  • 1 kg filetów dorsza
  • 2 łyżki oleju
  • 2 słodkie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki curry
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • pół litra bulionu warzywnego
  • 300 g czarnych oliwek
  • 4 strąki kolorowej papryki
  • 5 ziemniaków
  • sól
  • pieprz

     

    Przygotowanie

      Wszystkie składniki marynaty połączyłem, wymieszałem z filetami dorsza. Odstawiłem do lodówki.
    W głębokiej patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem posiekane cebule i czosnek. Dodałem curry i mielona paprykę. Smażyłem, aż intensywnie zapachniało. Wrzuciłem pomidory, bulion, osączone oliwki, wymieszałem, dusiłem ok. 10 min. Następnie dodałem pokrojone w grube paski papryki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Dusiłem jeszcze 15 minut, po tym czasie włożyłem dorsza w marynacie i dusiłem jeszcze ok. 7 minut. Delikatnie wymieszałem, doprawiłem do smaku solą i pieprzem.

6 komentarzy: