Curry z dorsza i pomidorów
Dla odmiany ryba w curry.
Składniki
-
Marynata
:
- 2 łyżki oliwy
-
4 ząbki
czosnku
-
1 łyżka
curry
-
1
łyżeczka ostrej mielonej papryki
-
sól do smaku
-
1 kg
filetów dorsza
-
2 łyżki
oleju
-
2
słodkie cebule
-
2 ząbki
czosnku
-
3 łyżki
curry
-
1 łyżka
słodkiej papryki
-
3 puszki
krojonych pomidorów bez skórki
-
pół
litra bulionu warzywnego
-
300 g
czarnych oliwek
-
4 strąki
kolorowej papryki
-
5
ziemniaków
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Wszystkie składniki marynaty połączyłem, wymieszałem z filetami dorsza. Odstawiłem do lodówki.
W głębokiej patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem posiekane cebule i
czosnek. Dodałem curry i mielona paprykę. Smażyłem, aż intensywnie
zapachniało. Wrzuciłem pomidory, bulion, osączone oliwki, wymieszałem,
dusiłem ok. 10 min. Następnie dodałem pokrojone w grube paski papryki
oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Dusiłem jeszcze 15 minut, po tym
czasie włożyłem dorsza w marynacie i dusiłem jeszcze ok. 7 minut.
Delikatnie wymieszałem, doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Super, bardzo smacznie wygląda. Zdjęcie rewelka !
OdpowiedzUsuń:* Dziękujemy ;)
UsuńPyszne i pożywne połączenie :) Mniam - palce lizać :D
OdpowiedzUsuń:* Dziękujemy ;)
UsuńPyszna, lekka, a przede wszystkim aromatyczna potrawa ! Uwielbiam curry i twoje prezentuje się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń