niedziela, 4 września 2016

Barszcz ukraiński jarski

Jak zobaczyliśmy barszcz Futki, na Smakerze , wiedzieliśmy ,że zjemy w weekend taki. No nie tylko niedzielnie, nawet w poniedziałek. Będzie odgrzewany i tym bardziej smaczny.<3 









Składniki

  • 3 buraki
  • włoszczyzna
  • 4 ziemniaki
  • 3 pomidory
  • 3/4 szklanki fasoli piękny jaś
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu buraczanego
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

     

    Przygotowanie

      Fasolę namoczyłem, odstawiłem na noc. Odcedziłem, zalałem 3 szklankami świeżej wody, gotowałem do miękkości ( posoliłem po 30 minutach ).

    Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach. Zielone części włoszczyzny związałem nicią, włożyłem do garnka, dodałem starte jarzyny, wlałem 6 szklanek wody. Posoliłem, gotowałem na małym ogniu.

    Pomidory pokroiłem, poddusiłem na maśle ( 1 łyżeczka ). Przetarłem na sitku, dodałem do do warzyw. Dodałem ziemniaki i kapustę, gotowałem do miękkości. Wyjąłem zieleninę. Dodałem fasolę, cukier, pieprz i oba koncentraty.

    Śmietanę wymieszaną z mąką zaprawiłem kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlałem do zupy, zagotowałem, mieszając. Dodałem roztarty czosnek i posiekany koperek.

8 komentarzy: