wtorek, 6 września 2016

Gulasz z kapustą

Kiedy otworzyliśmy książkę z przepisami sprzed 1930 roku, nie sądziliśmy, że to danie, tak idealnie trafi w nasze gusta. Toż to obłęd smaków <3 Nie sposób powstrzymać się przed kolejną dokładką. 







 

Składniki

1/2 kg karkówki wp
60 g słoniny
2 duże cebule
30 g mąki
1 kg kapusty kiszonej
1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminku

 

Przygotowanie

 
Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy tłuszcz( nie do końca ). Następnie dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy kilka minut, cały czas mieszając.

Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę mięso, często mieszamy, aby się przysmażyło. Gdy się zrumieni, wsypujemy mąkę, zasmażamy i rozprowadzamy w 200 ml wody, paprykę, kminek, solimy ( wg uznania ) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.

W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy kapustę. Kiedy będzie prawie miękka, dodajemy do mięsa (nie może być za wiele wody) i dusimy do jej miękkości.

Podajemy z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz