Składniki
1/2 kg karkówki wp60 g słoniny
2 duże cebule
30 g mąki
1 kg kapusty kiszonej
1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
Przygotowanie
Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy tłuszcz( nie do końca ).
Następnie dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy kilka minut, cały czas
mieszając.
Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę mięso, często
mieszamy, aby się przysmażyło. Gdy się zrumieni, wsypujemy mąkę, zasmażamy i
rozprowadzamy w 200 ml wody, paprykę, kminek, solimy ( wg uznania ) i dusimy
pod przykryciem na małym ogniu.
W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy kapustę. Kiedy będzie
prawie miękka, dodajemy do mięsa (nie może być za wiele wody) i dusimy do jej
miękkości.
Podajemy z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz