Składniki
500 g pęczaku500 g grochu łuskanego
1 duża marchewka
1 pietruszka
por (biała część)
1 mały seler
1 ząbek czosnku
500 g żeberek
100 g wędzonej słoniny
1 liść laurowy
sól, pieprz
Przygotowanie
Kaszę zalewamy 1,5
l wody.
Groch płuczemy, zalewamy 1 l wody.
Kaszę i groch moczymy przez noc.
Groch gotujemy przez około 60 min w wodzie, w której się
moczył.
Warzywa obieramy, kroimy, zalewamy zimną wodą (2 l), dodajemy żeberka, liść
laurowy, rozgnieciony ząbek czosnku, szczyptę soli i gotujemy do miękkości.
Następnie wrzucamy kaszę i groch razem z wywarem,
zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Słoninę kroimy w kostkę, smażymy i dodajemy do zupy (bez
wytopionego tłuszczu).
Świetny przepis. Zawsze bardzo lubiłyśmy grochówki robione przez nasze mamy. Do tej pory zawsze były przygotowywane z ziemniakami ale w połączeniu z pęczakiem może wyjść równie ciekawa. Pozdrawiamy. :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i gorąco polecamy ;) Z kaszą jest rewelacyjna <3
UsuńO, planuję za niedługo ugotować krem z grochu i zastanawiałam się, co ewentualnie mogłabym dodać do niej. Dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET