czwartek, 8 września 2016

Tarta z cebulą i oliwkami

Szybka tarta na cieście francuskim z uwielbianym przez nas serem feta <3







 

Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 3 jajka
  • 500 g cebuli cukrowej
  • oliwa do smażenia
  • 150 g sera feta
  • 10 szt czarnych oliwek
  • 10 szt zielonych oliwek
  • kminek
  • biały pieprz
  • sól do smaku

     

     

    Przygotowanie

      Oddzieliłem białka od żółtek. Obraną cebulę posiekałem w grubą kostkę. Zeszkliłem na oliwie, a gdy przestygła dodałem rozdrobnioną widelcem fetę, żółtka, poprzekrawane na pół oliwki, sól i pieprz.
    Z białek ubiłem pianę, delikatnie połączyłem z masą. Ciastem wylepiłem formę do pieczenia tart, nakłułem widelcem. Na cieście rozłożyłem farsz. Z reszty ciasta uformowałem wąskie paski, ułożyłem je na farszu tak, by tworzyły kratkę. Posypałem kminkiem. Zapiekałem w temperaturze 180 stopni C 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz