Barszcz ukraiński jarski
Jak zobaczyliśmy barszcz Futki, na Smakerze , wiedzieliśmy ,że zjemy w
weekend taki. No nie tylko niedzielnie, nawet w poniedziałek. Będzie
odgrzewany i tym bardziej smaczny.<3
Składniki
-
3 buraki
-
włoszczyzna
-
4 ziemniaki
-
3 pomidory
-
3/4
szklanki fasoli piękny jaś
-
3 łyżki
koncentratu pomidorowego
-
3 łyżki
koncentratu buraczanego
-
3/4
szklanki śmietany kremówki
-
1
łyżeczka masła
-
1 łyżka mąki
-
1 ząbek
czosnku
-
koperek
-
sól
-
pieprz
-
cukier
Przygotowanie
Fasolę namoczyłem, odstawiłem na noc. Odcedziłem, zalałem 3
szklankami świeżej wody, gotowałem do miękkości ( posoliłem po 30
minutach ).
Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obrałem, starłem na tarce o
grubych oczkach. Zielone części włoszczyzny związałem nicią, włożyłem do
garnka, dodałem starte jarzyny, wlałem 6 szklanek wody. Posoliłem,
gotowałem na małym ogniu.
Pomidory pokroiłem, poddusiłem na maśle ( 1 łyżeczka ). Przetarłem na
sitku, dodałem do do warzyw. Dodałem ziemniaki i kapustę, gotowałem do
miękkości. Wyjąłem zieleninę. Dodałem fasolę, cukier, pieprz i oba
koncentraty.
Śmietanę wymieszaną z mąką zaprawiłem kilkoma łyżkami gorącej zupy,
wlałem do zupy, zagotowałem, mieszając. Dodałem roztarty czosnek i
posiekany koperek.
ostatnio mam wielki apetyt na zupy. pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
UsuńTen barszczyk wygląda cudownie. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
UsuńPyszny, piękny kolor ma.I do tego fasolka mniamm.
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
UsuńPyszny barszcz. Mój mąż byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń