niedziela, 4 września 2016

Pierś z kaczki z makaronem ryżowym

Przepyszne, proste danie, pełne zdecydowanych smaków. Bardzo aromatyczne <3








Składniki

1 filet z kaczki 
100 g makaronu ryżowego
200 g cukinii
1 mała marchew
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
100 g grzybów shiitake
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka pasty imbirowej (opcjonalnie 1 cm świeżego imbiru)
1 jajko
natka pietruszki
szczypiorek

 

Przygotowanie

 
Filet z kaczki smażymy na suchej patelni od strony skóry (do wytopienia tłuszczu), następnie odwracamy, smażymy od strony mięsa przez 5 min, zawijamy w folię aluminiową.

Makaron moczymy w zimnej wodzie.

Cukinię, marchew, papryki kroimy w julenkę.
Grzyby kroimy na 6 części (tzw trójkąty).
Czosnek i chilli kroimy w drobną kostkę.
Całość smażymy na wytopionym tłuszczu z kaczki wymieszanym z olejem. Smażymy ok. 5 min, dodajemy pokrojony w kostkę filet z kaczki smażymy jeszcze chwilę, w tym czasie dodajemy sosy, cukier i pastę (można użyć świeżego imbiru, ale akurat nie mieliśmy pod ręką).

Następnie wrzucamy osączony z wody makaron, smażymy kilka minut, cały czas mieszający, by pokryty był sosami. Kiedy będzie miękki, na środku woka robimy gniazdo (rozsuwamy wszystkie produkty), wbijamy jajko. Chwile podsmażamy i energicznie mieszamy z pozostałymi składnikami.

Podajemy z posiekaną natką i szczypiorkiem.

2 komentarze: