Składniki
1 filet z kaczki100 g makaronu ryżowego
200 g cukinii
1 mała marchew
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
100 g grzybów shiitake
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka pasty imbirowej (opcjonalnie 1 cm świeżego imbiru)
1 jajko
natka pietruszki
szczypiorek
Przygotowanie
Filet z kaczki smażymy na suchej patelni od strony skóry (do
wytopienia tłuszczu), następnie odwracamy, smażymy od strony mięsa przez 5 min,
zawijamy w folię aluminiową.
Makaron moczymy w zimnej wodzie.
Cukinię, marchew, papryki kroimy w julenkę.
Grzyby kroimy na 6 części (tzw trójkąty).
Czosnek i chilli kroimy w drobną kostkę.
Całość smażymy na wytopionym tłuszczu z kaczki wymieszanym z
olejem. Smażymy ok. 5 min, dodajemy pokrojony w kostkę filet z kaczki smażymy
jeszcze chwilę, w tym czasie dodajemy sosy, cukier i pastę (można użyć świeżego
imbiru, ale akurat nie mieliśmy pod ręką).
Następnie wrzucamy osączony z wody makaron, smażymy kilka
minut, cały czas mieszający, by pokryty był sosami. Kiedy będzie miękki, na
środku woka robimy gniazdo (rozsuwamy wszystkie produkty), wbijamy jajko.
Chwile podsmażamy i energicznie mieszamy z pozostałymi składnikami.
Podajemy z posiekaną natką i szczypiorkiem.
Cudowne danie chłopaki. Moje smaki -:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :*
Usuń