sobota, 3 września 2016

Tarta ze śliwkami

No i w końcu nadszedł czas na węgierki. U nas już dojrzałe więc...tarta się stała :P








Składniki

Ciasto:
250 g mąki
60 g cukru
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
120 g masła 
2 łyżki śmietany30 %
2 żółtka jajek
Farsz:
1 kg śliwek (węgierki)
1 łyżka soku z cytryny
100 g cukru

 

Przygotowanie

 

Mąkę, cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli rozdrabniamy z  zimnym masłem.

Żółtka mieszamy ze śmietanką, dodajemy do ciasta i szybko ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem oraz sokiem i odstawiamy na pół godziny, by puściły sok.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy. Przekładamy do formy, formujemy brzeg tarty.

Na cieście układamy śliwki, zalewamy syropem i pieczemy 50 min w 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz