Składniki
Ciasto:250 g mąki
60 g cukru
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
120 g masła
2 łyżki śmietany30 %
2 żółtka jajek
Farsz:
1 kg śliwek (węgierki)
1 łyżka soku z cytryny
100 g cukru
Przygotowanie
Mąkę, cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli rozdrabniamy
z zimnym masłem.
Żółtka mieszamy ze śmietanką, dodajemy do ciasta i szybko
ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do
lodówki na 1 godzinę.
Śliwki myjemy, przecinamy na pół i usuwamy pestki. Mieszamy
z cukrem oraz sokiem i odstawiamy na pół godziny, by puściły sok.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy.
Przekładamy do formy, formujemy brzeg tarty.
Na cieście układamy śliwki, zalewamy syropem i pieczemy 50
min w 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz