sobota, 3 września 2016

Zapiekane bakłażany

Pyszności kuchni włoskiej 








Składniki

  • 2 szt bakłażanów ( 600 g )
  • 500 g pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 posiekanych liści bazylii
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 300 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

      Każdy bakłażan pokroiłem wzdłuż na 6 plastrów. Z plastrów zewnętrznych obrałem skórkę.
    Bakłażany posoliłem, odstawiłem na 30 minut, opłukałem, wytarłem. Posmarowałem oliwą z obu stron, ułożyłem na pergaminie i przeniosłem na blachę. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, piekłem po 8 minut z każdej strony.

    Sparzyłem pomidory, obrałem ze skórki, przekroiłem na ćwiartki, usunąłem nasiona. Miąższ grubo pokroiłem, dodałem bazylię, sól i pieprz. Na blasze położyłem 4 największe plastry bakłażana. Na każdym z nich ułożyłem warstwy pomidorów, mozzarelli pokrojonej w cienkie plastry, parmezanu, znowu bakłażan, pomidory itd. Na końcu powinien być parmezan.

    Wstawiłem na ok. 15 minut do gorącego piekarnika, aż mozzarella się rozpuściła i delikatnie przypiekła.

2 komentarze: