pieprz
Przygotowanie
Każdy bakłażan pokroiłem wzdłuż na 6 plastrów. Z plastrów zewnętrznych obrałem skórkę.
Bakłażany posoliłem, odstawiłem na 30 minut, opłukałem, wytarłem.
Posmarowałem oliwą z obu stron, ułożyłem na pergaminie i przeniosłem na
blachę. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, piekłem po 8
minut z każdej strony.
Sparzyłem pomidory, obrałem ze skórki, przekroiłem na ćwiartki, usunąłem
nasiona. Miąższ grubo pokroiłem, dodałem bazylię, sól i pieprz. Na
blasze położyłem 4 największe plastry bakłażana. Na każdym z nich
ułożyłem warstwy pomidorów, mozzarelli pokrojonej w cienkie plastry,
parmezanu, znowu bakłażan, pomidory itd. Na końcu powinien być parmezan.
Wstawiłem na ok. 15 minut do gorącego piekarnika, aż mozzarella się rozpuściła i delikatnie przypiekła.
Mniamm, poezja smaku.
OdpowiedzUsuń:* Dziękujemy
Usuń