sobota, 13 sierpnia 2016

Szybki makaron ryżowy po Tajsku

Bardzo szybkie i smaczne danie kuchni tajskiej. Przepis pochodzi ze strony Darii Ładochy. 









Składniki

100 g makronu ryżowego
150 g fasolki szparagowej
1 marchew
250 g boczniaków
250 g polędwiczki wieprzowej
1 szalotka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka cukru palmowego
2 łyżki soku z limonki tajskiej
50 g orzechów ziemnych
szczypiorek
1 łyżka oleju rzepakowego

 

Przygotowanie

 
Makaron moczymy w zimnej wodzie.

W woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy polędwiczkę pokrojoną na cienkie plastry i fasolkę.

Chwilę podsmażamy. Dodajemy posiekaną szalotkę, marchew pokrojoną w julienne i boczniaki (większe kroimy na mniejsze kawałki).

Dalej smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając.

Następnie dodajemy makaron ryżowy z odrobiną wody (50 ml).

Energicznie mieszamy, dodając sosy-ostrygowy, sojowy i rybny oraz cukier, sok z limonki i posiekany na większe kawałki, szczypiorek.

Na koniec dodajemy uprażone na suchej patelni orzechy.

2 komentarze:

  1. Wasze danie wygląda bardzo smacznie. Z chrupiącymi orzeszkami polędwiczki, boczniaki i inne dodatki. Trudno mi wyobrazić sobie smak z tak różnymi sosami. Kuchnia tajska, spodobała mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy ;) Sosy są niesamowite i pozytywnie zaskakują <3

      Usuń