Składniki
100 g makronu ryżowego150 g fasolki szparagowej
1 marchew
250 g boczniaków
250 g polędwiczki wieprzowej
1 szalotka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka cukru palmowego
2 łyżki soku z limonki tajskiej
50 g orzechów ziemnych
szczypiorek
1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie
Makaron moczymy w zimnej wodzie.
W woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy polędwiczkę pokrojoną na
cienkie plastry i fasolkę.
Chwilę podsmażamy. Dodajemy posiekaną szalotkę, marchew
pokrojoną w julienne i boczniaki (większe kroimy na mniejsze kawałki).
Dalej smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając.
Następnie dodajemy makaron ryżowy z odrobiną wody (50 ml).
Energicznie mieszamy, dodając sosy-ostrygowy, sojowy i rybny
oraz cukier, sok z limonki i posiekany na większe kawałki, szczypiorek.
Na koniec dodajemy uprażone na suchej patelni orzechy.
Wasze danie wygląda bardzo smacznie. Z chrupiącymi orzeszkami polędwiczki, boczniaki i inne dodatki. Trudno mi wyobrazić sobie smak z tak różnymi sosami. Kuchnia tajska, spodobała mi się :)
OdpowiedzUsuńPolecamy ;) Sosy są niesamowite i pozytywnie zaskakują <3
Usuń