Składniki
1 kg pomidorów malinowych3 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 por (biała część)
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka cukru
śmietana
natka pietruszki
sól, pieprz
Kluski lane:
2 jajka
3-4 łyżki mąki
1 łyżka wody
sól
Przygotowanie
Pomidory lekko nacinamy, sparzamy, usuwamy skórki i gniazda
nasienne. Kroimy na kawałki.
Przekładamy do garnka, zalewamy 400 ml wody i gotujemy do
ich miękkości.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy kroimy (marchew i
pietruszkę w półtalarki, seler w kostkę). Pora kroimy w piórka.
Warzywa przekładamy do drugiego garnka, dodajemy liść
laurowy, pieprz w ziarnach, sól (1/2 łyżeczki) i zalewamy litrem zimnej wody.
Gotujemy 35 min (do miękkości). Bulion warzywny przecedzamy.
Część marchewek zostawiamy, resztę warzyw miksujemy z połową
szklanki bulionu. Pomidory blendujemy.
Do pozostałego bulionu dodajemy zmiksowane pomidory, warzywa
i pozostałą marchewkę. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Zagotowujemy, zmniejszamy płomień.
Do rondelka wbijamy jajka, mieszamy z solą i zimną wodą.
Stopniowo dodajemy mąkę (cały czas mieszamy, tak by masa była gładka).
Cienkim strumieniem ciasto wlewamy do gotującej się zupy,
ostrożnie mieszamy.
Zupę podajemy ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki.
Bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń