wtorek, 16 sierpnia 2016

Pomidorowa z Oporowa

Przepis pochodzi z wrocławskiej Książki Kucharskiej, otrzymanej od Kasi z Kulinarne Inspiracje Futki







 

Składniki

1 kg pomidorów malinowych
3 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 por (biała część)
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka cukru
śmietana
natka pietruszki
sól, pieprz

Kluski lane:

2 jajka
3-4 łyżki mąki
1 łyżka wody
sól

 

Przygotowanie

 
Pomidory lekko nacinamy, sparzamy, usuwamy skórki i gniazda nasienne. Kroimy na kawałki.
Przekładamy do garnka, zalewamy 400 ml wody i gotujemy do ich miękkości.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy kroimy (marchew i pietruszkę w półtalarki, seler w kostkę). Pora kroimy w piórka.
Warzywa przekładamy do drugiego garnka, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól (1/2 łyżeczki) i zalewamy litrem zimnej wody. Gotujemy 35 min (do miękkości). Bulion warzywny przecedzamy.
Część marchewek zostawiamy, resztę warzyw miksujemy z połową szklanki bulionu. Pomidory blendujemy.
Do pozostałego bulionu dodajemy zmiksowane pomidory, warzywa i pozostałą marchewkę. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień.

Do rondelka wbijamy jajka, mieszamy z solą i zimną wodą. Stopniowo dodajemy mąkę (cały czas mieszamy, tak by masa była gładka).
Cienkim strumieniem ciasto wlewamy do gotującej się zupy, ostrożnie mieszamy.

Zupę podajemy ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz: