środa, 17 sierpnia 2016

Konfitura pomidorowo-pomarańczowa

Zielone pomidory można też wykorzystać do przygotowania konfitury. Wspaniały, delikatny smak <3








 

Składniki

  • 800 g zielonych pomidorów
  • 4 pomarańcze
  • 1opakowanie Żelfixu 3:1
  • 350 g cukru

     

    Przygotowanie

      Pomidory dokładnie umyłem, pokroiłem w plasterki, pomarańcze wyszorowałem, sparzyłem wrzątkiem, jedną pokroiłem w cienkie plasterki, a z pozostałych wycisnąłem sok.

    Pomidory przełożyłem do garnka, dodałem sok pomarańczowy, wsypałem żelfix, doprowadziłem do zagotowania, ciągle mieszając drewnianą łyżką.

    Dosypałem cukier, wrzuciłem plastry pomarańczy pokrojonej razem ze skórką, gotowałem jeszcze 5 minut. Zestawiłem garnek, łyżką cedzakową zebrałem pianę.

    Napełniłem po brzegi wyparzone słoiki, szczelnie zakręciłem pokrywki, słoiki ustawiłem do góry dnem na 5 minut.

4 komentarze:

  1. Połączenie jak dla mnie nietypowe, ale może być całkiem fajne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecamy. Jest niesamowicie delikatna ;)

      Usuń
  2. podoba mi się ten przepis, muszę rozejrzeć się za zielonymi pomidorami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy. My zerwaliśmy z działki...bo jakoś pogoda nie sprzyja dojrzewaniu pomidorów.

      Usuń