Konfitura pomidorowo-pomarańczowa
Zielone pomidory można też wykorzystać do przygotowania konfitury. Wspaniały, delikatny smak <3
Składniki
-
800 g
zielonych pomidorów
-
4 pomarańcze
-
1opakowanie Żelfixu 3:1
-
350 g cukru
Przygotowanie
Pomidory dokładnie umyłem, pokroiłem w plasterki, pomarańcze
wyszorowałem, sparzyłem wrzątkiem, jedną pokroiłem w cienkie plasterki, a
z pozostałych wycisnąłem sok.
Pomidory przełożyłem do garnka, dodałem sok pomarańczowy, wsypałem
żelfix, doprowadziłem do zagotowania, ciągle mieszając drewnianą łyżką.
Dosypałem cukier, wrzuciłem plastry pomarańczy pokrojonej razem ze
skórką, gotowałem jeszcze 5 minut. Zestawiłem garnek, łyżką cedzakową
zebrałem pianę.
Napełniłem po brzegi wyparzone słoiki, szczelnie zakręciłem pokrywki, słoiki ustawiłem do góry dnem na 5 minut.
Połączenie jak dla mnie nietypowe, ale może być całkiem fajne ;)
OdpowiedzUsuńGorąco polecamy. Jest niesamowicie delikatna ;)
Usuńpodoba mi się ten przepis, muszę rozejrzeć się za zielonymi pomidorami
OdpowiedzUsuńPolecamy. My zerwaliśmy z działki...bo jakoś pogoda nie sprzyja dojrzewaniu pomidorów.
Usuń