piątek, 26 sierpnia 2016

Krokiety z bulgurem

Bulgur zdecydowanie podbił nasze serca <3 







 

Składniki

  • Naleśniki:
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody gazowanej
  • Farsz:
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3/4 szklanki kaszy bulgur
  • 150 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 150 g startej mozzarelli 
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek

     

    Przygotowanie

    Naleśniki:

    Jajka dokładnie mieszamy z mąką,
    mlekiem i szczyptą soli. Kiedy znikną grudki wlewamy wodę, mieszamy. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (smarujemy pędzelkiem),
    po ok. 2 min z każdej strony.

    Mięso mielone podsmażamy na suchej patelni.

    Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Boczniaki i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy do kaszy wymieszanej z mięsem, studzimy.

    Kaszę, grzyby z cebulą i ser mieszamy (3/4 paczki), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Na brzeg każdego naleśnika kładziemy łyżkę farszu i zawijamy. Krokiety układamy w naczyniu żaroodpornym.


    Passatę mieszamy z pozostałą częścią sera i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos wylewamy na naleśniki i zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.


    Przed podanie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

4 komentarze: