środa, 24 sierpnia 2016

Ciecierzyca po bretońsku

Nasza lekka, zmodyfikowana wersja popularnej fasolki po bretońsku. Równie smaczna, łatwa w przygotowaniu.








Składniki

2 puszki ciecierzycy
3 pętka kiełbasy śląskiej
200 g parzonego boczku
1 duża cebula
500 ml passaty pomidorowej
2 łyżki oleju
ostra papryka w proszku
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 

Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w większą kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy na rumiano, dodajemy posiekaną cebulę. Dusimy pod przykryciem 5 min, od czasu do czasu mieszając. 

Następnie dodajemy passatę, dokładnie mieszamy, dusimy pod przykryciem 15 min.

Ciecierzycę osączamy z zalewy, dodajemy do całości, dusimy na małym ogniu 15-20 min (w zależności od żądanej konsystencji).

Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Podajemy z pieczywem.

1 komentarz: