wtorek, 23 sierpnia 2016

Gulasz wieprzowy z boczniakami

Nasza wersja gulaszu w połączeniu z aromatycznym czosnkiem i boskimi boczniakami. Od jakiegoś czasu traktujemy je, jak pieczarki. 









Składniki

400 g karkówki wieprzowej
150 g boczniaków
1 łyżka przyprawy do mięs
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu
1 łyżka (płaska) mąki ziemniaczanej
kasza gryczana
szczypiorek
mielona papryka
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dość dużą kostkę.

Na rozgrzanym smalcu podsmażamy na rumiano, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem.

Następnie dodajemy 1 łyżkę przyprawy, mieszamy i wrzucamy pokrojone w paski boczniaki. Dalej dusimy pod przykryciem do ich miękkości.

Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy do gulaszu, energicznie mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką.

Podajemy z kaszą gryczaną i posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz