Składniki
400 g karkówki wieprzowej150 g boczniaków
1 łyżka przyprawy do mięs
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu
1 łyżka (płaska) mąki ziemniaczanej
kasza gryczana
szczypiorek
mielona papryka
sól, pieprz
Przygotowanie
Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w
dość dużą kostkę.
Na rozgrzanym smalcu podsmażamy na rumiano, dodajemy
posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmniejszamy płomień i
dusimy pod przykryciem.
Następnie dodajemy 1 łyżkę przyprawy, mieszamy i wrzucamy
pokrojone w paski boczniaki. Dalej dusimy pod przykryciem do ich miękkości.
Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy
do gulaszu, energicznie mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą,
pieprzem i mieloną papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz