Składniki
2 puszki ciecierzycy3 pętka kiełbasy śląskiej
200 g parzonego boczku
1 duża cebula
500 ml passaty pomidorowej
2 łyżki oleju
ostra papryka w proszku
sól, pieprz
Przygotowanie
Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w większą kostkę. Na
rozgrzanym oleju podsmażamy na rumiano, dodajemy posiekaną cebulę. Dusimy pod
przykryciem 5 min, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodajemy passatę, dokładnie mieszamy, dusimy pod
przykryciem 15 min.
Ciecierzycę osączamy z zalewy, dodajemy do całości, dusimy
na małym ogniu 15-20 min (w zależności od żądanej konsystencji).
Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Podajemy z pieczywem.
Pyszne i pożywne połączenie :D Obiadek idealny <3
OdpowiedzUsuń