Ziemniaki z sosem śledziowym
Przekąska śledziowa
Składniki
-
6 dużych
ziemniaków
-
olej
-
2
łyżeczki rozmarynu
-
2
łyżeczki papryki słodkiej
-
1
łyżeczka papryki ostrej
-
sól
-
pieprz
-
Sos :
- 4
płaty śledziowe w oliwie
-
półtora
szklanki śmietany 18%
-
duże jabłko
-
cebula
-
2
kiszone ogórki
-
pęczek
koperku
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki wyszorowałem, przekroiłem wzdłuż na pół. W dużej misce
wymieszałem rozmaryn z paprykami, sporą szczyptą pieprzu i soli. Dodałem
kilka łyżek oleju.
Włożyłem ziemniaki, dobrze wymieszałem, tak aby pokryły się przyprawami.
Ułożyłem na blasze i zapiekałem do miękkości, ok. 50 minut w
temperaturze 190 stopni C.
Śmietanę wymieszałem dokładnie z posiekaną cebulą, obranymi i
pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i jabłkiem oraz posiekanym
koperkiem. Dodałem pokrojone w paseczki śledzie. Sos doprawiłem pieprzem
i szczyptą soli.
Sos śledziowy rozłożyłem na upieczonych ziemniakach. Od razu podałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz