czwartek, 25 sierpnia 2016

Ziemniaki z sosem śledziowym

Przekąska śledziowa 








Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • olej
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • sól
  • pieprz
  • Sos : 
  • 4 płaty śledziowe w oliwie
  • półtora szklanki śmietany 18%
  • duże jabłko
  • cebula
  • 2 kiszone ogórki
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

     

    Przygotowanie

      Ziemniaki wyszorowałem, przekroiłem wzdłuż na pół. W dużej misce wymieszałem rozmaryn z paprykami, sporą szczyptą pieprzu i soli. Dodałem kilka łyżek oleju.
    Włożyłem ziemniaki, dobrze wymieszałem, tak aby pokryły się przyprawami. Ułożyłem na blasze i zapiekałem do miękkości, ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C.

    Śmietanę wymieszałem dokładnie z posiekaną cebulą, obranymi i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami i jabłkiem oraz posiekanym koperkiem. Dodałem pokrojone w paseczki śledzie. Sos doprawiłem pieprzem i szczyptą soli.

    Sos śledziowy rozłożyłem na upieczonych ziemniakach. Od razu podałem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz