czwartek, 25 sierpnia 2016

Pączki z krewetek

Kuchnia chińska...pyszne przekąski z krewetek <3 








Składniki

  • 350 g krewetek obranych ze skorupek
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • 50 g świeżego imbiru
  • 2 cebule dymki
  • 1 białko
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżki wytrawnego sherry
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

     

    Przygotowanie



    Krewetki i orzechy włoskie drobno pokroiłem. Cebulki i imbir obrałem, bardzo drobno posiekałem. Wymieszałem cebulki, imbir, krewetki, orzechy i sherry. Tak przygotowaną masę posoliłem, dodałem mąkę ziemniaczaną i ubitą pianę z białka. Ponownie dokładnie wymieszałem. Z uzyskanej masy uformowałem kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyłem je po 2-3 minuty w głębokim oleju. Osączyłem z tłuszczu na papierowym ręczniku, skropiłem sokiem z cytryny. Od razu podałem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz