środa, 17 sierpnia 2016

Boczek w czosnku i winie

Boczek w portugalskiej wersji...skosztujecie, nie będziecie mogli opanować się przed kolejnymi kęsami. 







 

Składniki

1 kg chudego boczku
20 ml białego octu winnego
1 łyżeczka (płaska) soli
1 główka czosnku
1 łyżka cząbru
1 chilli
1 l białego wytrawnego wina
2 łyżki smalcu

 

Przygotowanie

 
Boczek kroimy w dużą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy ocet, sól, posiekany czosnek, cząber, chilli i wino. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wkładamy do lodówki na 3 dni.

Następnie całość przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

Mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na rozgrzanym smalcu na rumiano.

Podajemy z pieczywem.

2 komentarze: