poniedziałek, 11 lipca 2016

Zupa pomidorowa z cebulą

Kolejna, portugalska zupa, która od razu przypadła nam do gustu. Koniecznie wypróbujcie.







 

Składniki

2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
5 cebul
500 ml passaty pomidorowej
1 pełna łyżka cząbru
1,2 l wody
4 jajka
oregano
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
W rondelku rozgrzewamy oliwę.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone w piórka, cebule. Kiedy lekko się zeszklą, dodajemy przeciśnięty przez praskę, czosnek.
Zalewamy passatą pomidorową.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cząber i oregano (wg uznania). Wlewamy wodę (ok. 1,2 l) i dusimy na średnim ogniu przez 40 min, w razie potrzeby dolewamy wodę.
Tuż przed końcem gotowania przygotowujemy jajka w koszulkach.
Zagotowujemy wodę, dolewamy ocet, robimy (przy pomocy łyżki) wir, wbijamy jajko, przy pomocy łyżek formujemy jajka, przykrywając żółtka białkiem.
Zupę podajemy gorącą z jajkiem.

2 komentarze: