Składniki
2 łyżki oliwy z oliwek4 ząbki czosnku
5 cebul
500 ml passaty pomidorowej
1 pełna łyżka cząbru
1,2 l wody
4 jajka
oregano
sól, pieprz
Przygotowanie
W rondelku rozgrzewamy oliwę.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone w piórka, cebule.
Kiedy lekko się zeszklą, dodajemy przeciśnięty przez praskę, czosnek.
Zalewamy passatą pomidorową.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cząber i
oregano (wg uznania). Wlewamy wodę (ok. 1,2 l) i dusimy na średnim ogniu przez 40 min,
w razie potrzeby dolewamy wodę.
Tuż przed końcem gotowania przygotowujemy jajka w
koszulkach.
Zagotowujemy wodę, dolewamy ocet, robimy (przy pomocy łyżki)
wir, wbijamy jajko, przy pomocy łyżek formujemy jajka, przykrywając żółtka
białkiem.
Zupę podajemy gorącą z jajkiem.
Pyszna zupa. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, również ciepło pozdrawiamy ;)
Usuń