sobota, 9 lipca 2016

Maccheroni z pimpinelą

Tym razem przyszedł czas na coś, co dopiero poznaliśmy, pimpinelę. Kolce ma jak kaktus, środek podobny nieco do gruszki, smakuje jak kalarepa, przy obieraniu lepi się jak dynia piżmowa...dziwne, jednak w połączeniu z makaronem i sosem pomidorowym, zachwyca.








Składniki

200 g makaronu maccheroni
2 małe pimpinele
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
150 ml passaty pomidorowej
2 fileciki anchois
1 łyżka kaparów
natka pietruszki

 

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.

Cebulę siekamy, podsmażamy razem z obraną i pokrojoną w kostkę pimpinelą ( ok. 10 min, cały czas mieszając). Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, dodajemy passatę, fileciki, kapary i dusimy pod przykryciem (na wolnym ogniu) około 30 min.

Do sosu dodajemy makaron, dokładnie łączymy.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Ciekawe warzywo, aż tyle określeń. Ciekawi mnie jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń