piątek, 8 lipca 2016

Czernina owocowa

Za zwykłą czerniną nie przepadamy, wręcz przeciwnie...odrzuca nas sama myśl...ale co tam, przecież każdy preferuje to, co lubi. Nam przypadła do gustu czernina w stylu wegańskim, wspomnienie naszego dzieciństwa. W zależności od preferencji smakowych można modyfikować i ilością cukru, jak i śmietany. 






 

Składniki

1,5 kg czereśni
woda (do uzupełnienia)
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
cukier trzcinowy (opcjonalnie)
2 łyżki słodkiej śmietany 18%
1 łyżeczka (pełna) mąki ziemniaczanej
makaron świderki od Barilla

 

Przygotowanie

 
Czereśnie drylujemy, przekładamy do garnka, dolewamy wody (do poziomu 1,5 l), mielonego kardamonu, rozmarynu, zagotowujemy, lekko ostudzamy i miksujemy.

Przecieramy przez sitko.

Do smaku doprawiamy cukrem (ewentualnie), mieszamy ze śmietaną, a następnie z rozrobioną w zimnej wodzie mąką. Ponownie zagotowujemy.

Podajemy z makaronem, u nas świderki.

7 komentarzy:

  1. zupa owocowa...najlepszy smak dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, dopiero po latach docenia się pewne fakty i rzeczy. Może dlatego często wracamy do smaków naszych babć <3

      Usuń
  2. Na taką zupkę to ja się pisze :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką czerninę to zjedzą ze smakiem moje dzieci ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie mogę się przemóc do przygotowania krwi, dlatego korzystam z gotowego koncentratu czerninowego Sagwiaz.
    Zupę samą w sobie uwielbiam - smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też nie preferujemy krwi, na szczęście nazwa zupy związana jest z jej kolorem ;) Pozdrawiamy ;)

      Usuń