Składniki
1,5 kg czereśniwoda (do uzupełnienia)
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
cukier trzcinowy (opcjonalnie)
2 łyżki słodkiej śmietany 18%
1 łyżeczka (pełna) mąki ziemniaczanej
makaron świderki od Barilla
Przygotowanie
Czereśnie drylujemy, przekładamy do garnka, dolewamy wody
(do poziomu 1,5 l),
mielonego kardamonu, rozmarynu, zagotowujemy, lekko ostudzamy i miksujemy.
Przecieramy przez sitko.
Do smaku doprawiamy cukrem (ewentualnie), mieszamy ze
śmietaną, a następnie z rozrobioną w zimnej wodzie mąką. Ponownie zagotowujemy.
Podajemy z makaronem, u nas świderki.
zupa owocowa...najlepszy smak dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, dopiero po latach docenia się pewne fakty i rzeczy. Może dlatego często wracamy do smaków naszych babć <3
UsuńNa taką zupkę to ja się pisze :-)
OdpowiedzUsuńTaką czerninę to zjedzą ze smakiem moje dzieci ;)
OdpowiedzUsuń;) Smacznego ;)
UsuńJa nie mogę się przemóc do przygotowania krwi, dlatego korzystam z gotowego koncentratu czerninowego Sagwiaz.
OdpowiedzUsuńZupę samą w sobie uwielbiam - smak dzieciństwa :)
My też nie preferujemy krwi, na szczęście nazwa zupy związana jest z jej kolorem ;) Pozdrawiamy ;)
Usuń