Frykadelki śledziowe
Śledź to specjał kuchni norweskiej, ale w Polsce też jest bardzo
lubiany.
Proponujemy przepis właśnie z kuchni norweskiej. Doskonale pasuje na
ciepło jaki na zimno. Można podać z pieczywem, ale też i gotowanymi
warzywami.
Składniki
-
750 g
surowych śledzi
-
200 g
ugotowanych ziemniaków
-
1/2 l
bulionu rybnego
-
pół
łyżeczki soli
-
2
czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
-
tłuszcz
do smażenia
Przygotowanie
Śledzie dokładnie oczyściłem, usunąłem ości i odfiletowałem.
Umyłem, osuszyłem, dwukrotnie zmiksowałem, za drugim razem dodałem
ugotowane ziemniaki.
Do masy dodałem mąkę ziemniaczaną i bulion, posoliłem, wymieszałem.
Uformowałem podłużne frykadelki, usmażyłem z obu stron na gorącym tłuszczu.
Podałem posypane krążkami smażonej cebuli. Polałem stopionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz