wtorek, 12 lipca 2016

Frykadelki śledziowe

Śledź to specjał kuchni norweskiej, ale w Polsce też jest bardzo lubiany. Proponujemy przepis właśnie z kuchni norweskiej. Doskonale pasuje na ciepło jaki na zimno. Można podać z pieczywem, ale też i gotowanymi warzywami. 







Składniki

  • 750 g surowych śledzi
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 l bulionu rybnego
  • pół łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz do smażenia

     

    Przygotowanie

      Śledzie dokładnie oczyściłem, usunąłem ości i odfiletowałem. Umyłem, osuszyłem, dwukrotnie zmiksowałem, za drugim razem dodałem ugotowane ziemniaki.
    Do masy dodałem mąkę ziemniaczaną i bulion, posoliłem, wymieszałem.
    Uformowałem podłużne frykadelki, usmażyłem z obu stron na gorącym tłuszczu.
    Podałem posypane krążkami smażonej cebuli. Polałem stopionym masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz