środa, 13 lipca 2016

Kanapka z sosem dorszowym

Może się wydawać, że to ekstremalne połączenie, jednak panuje tutaj harmonia smaków. Sos jest wyśmienity, idealnie nada się też do sałatek.






 

Składniki

2 krótkie bagietki
dżem malinowy
1 pomidor malinowy
1 jajko ugotowane na twardo
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
50 g suszonego dorsza
70 g twardego sera koziego
natka pietruszki

 

Przygotowanie

 
Bagietki rozcinamy na pół. Smarujemy (dół i górę) dżemem malinowym.
Jajko, pomidor i ser kroimy na plasterki.
Dorsza (najpierw kruszymy na mniejsze kawałki) miksujemy z majonezem i śmietaną.
Na dół bułki kładziemy plastry pomidora, na to plastry jajka, polewamy sosem, układamy plastry sera, posypujemy posiekaną natką pietruszki, zakrywamy górą bagietki.
Podajemy od razu po przygotowaniu.

2 komentarze: