wtorek, 26 lipca 2016

Gotowane grzyby

Danie z kuchni portugalskiej. Oryginalnie należy użyć grzybów leśnych. Jednak u nas jeszcze się nie pojawiły, więc użyliśmy boczniaki.







 

Składniki

  • 1 kg grzybów leśnych (opcjonalnie boczniaki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g szynki serrano
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • grzanki jako dodatek

     

    Przygotowanie



    Boczniaki staranie opłukałem, pokroiłem. Rozgrzałem na patelni olej, zrumieniłem drobno pokrojoną cebulę i szynkę serrano (około 6 minut). Dodałem grzyby, przykryłem patelnię aby grzyby puściły wodę. Dusiłem do miękkości. Doprawiłem solą. Czosnek drobno posiekałem. Ugarnirowałem nim grzyby. Grzyby wyłożyłem na talerz, podałem z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz