Gotowane grzyby
Danie z kuchni portugalskiej. Oryginalnie należy użyć grzybów leśnych. Jednak u nas jeszcze się nie pojawiły, więc użyliśmy boczniaki.
Składniki
-
1 kg
grzybów leśnych (opcjonalnie boczniaki)
-
1 ząbek
czosnku
-
1 cebula
-
100 g
szynki serrano
-
6 łyżek
oliwy
-
sól
-
grzanki
jako dodatek
Przygotowanie
Boczniaki staranie opłukałem, pokroiłem. Rozgrzałem na patelni
olej, zrumieniłem drobno pokrojoną cebulę i szynkę serrano (około 6
minut). Dodałem grzyby, przykryłem patelnię aby grzyby puściły wodę.
Dusiłem do miękkości. Doprawiłem solą. Czosnek drobno posiekałem.
Ugarnirowałem nim grzyby. Grzyby wyłożyłem na talerz, podałem z
grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz