Składniki
500 g ziemniaków1 łyżka gęstej śmietany
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy, tłuczemy i mieszamy z niewielką ilością
śmietany. Studzimy.
Z ziemniaków formujemy paluszki (5-7 cm). Obtaczamy najpierw w
bułce tartej, następnie w rozkłóconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu,
ponownie w bułce tartej.
Smażymy na oleju, z każdej strony na rumiano.
Podajemy jako dodatek do dań głównych. Świetnie smakują też
z dodatkiem sosu czosnkowego.
świetny pomysł na przekąskę na imprezę!:) Podane z dipem super sprawa! :)
OdpowiedzUsuńOj tak ;)
UsuńBardzo lubię takie "ziemniaczki", choć dawno ich nie robiłam. Pora sobie przypomnieć ich smak :)
OdpowiedzUsuńMuszą być bardzo chrupiące 😊
OdpowiedzUsuńBardzo ;)
UsuńSuper :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń