wtorek, 26 lipca 2016

Puree ziemniaczane w panierce

Świetny dodatek do obiadu, który przyuważyliśmy podczas jednego z obiadów w restauracji. W zasadzie można też zastosować jako przekąskę, serwując z ulubionym dipem. 







 

Składniki

500 g ziemniaków
1 łyżka gęstej śmietany
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki gotujemy, tłuczemy i mieszamy z niewielką ilością śmietany. Studzimy.

Z ziemniaków formujemy paluszki (5-7 cm). Obtaczamy najpierw w bułce tartej, następnie w rozkłóconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, ponownie w bułce tartej.

Smażymy na oleju, z każdej strony na rumiano.

Podajemy jako dodatek do dań głównych. Świetnie smakują też z dodatkiem sosu czosnkowego.

7 komentarzy: