wtorek, 26 lipca 2016

Ogórki w zalewie kebab-gyros

Pikantne ogórki z wyrazistym smakiem. Folwark potrafi dobrać przyprawy. Polecamy :)







Składniki

ogórki gruntowe
liście laurowe

Marynata na 1,5 l:
300 ml sosu kebab-gyros
liście laurowe
3 łyżki cukru
100 ml octu 10%
woda do uzupełnienia

 

Przygotowanie

 
Ogórki myjemy, kroimy na kawałki (jakie lubimy) układamy w słoiki. Do każdego słoika dodajemy po liściu laurowym.

Wodę zagotowujemy (cały czas mieszając) z sosem, octem i cukrem.

Tak przygotowaną marynatą, zalewamy ogórki. Zakręcamy i ustawiamy pokrywką do spodu.

Całkiem ostudzamy.

Przechowujemy w zacienionym miejscu, maksymalnie przez rok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz